Новини

Антони Рикев, член на Контролния съвет на ПРОФОН: Музиката е световен език

23 април '18

Антони Рикев, член на Контролния съвет на ПРОФОН:

Музиката е световен език

 

“Музиката е световен език, тя е средство, което приобщава хората, духовна храна, лек, но и инструмент за манипулация.”, сподели в интервю за БГНЕС Антони Рикев –артист, продуцент и идейно ядро на лейбъла за независима музика Music Clinic Records. В момента Антони работи върху нов албум с Белослава. Скоро завършиха и записите по песента, избрана за първи сингъл, като следващия месец меломаните ще имат възможността да я чуят заедно с чисто нов трак на Стоян Роянов – Я-Я. Антони работи още върху дебютния албум на басиста Радослав Славчев – Ривърмен, по втория албум на група Фънкалеро, както и по нови проекти с Фабрицио Паризи, за които скоро ще чуем подробности. Най-хубавото е, че с наближаването на лятото Антони и Белослава продължават с нов репертоар акустични сетове.

Потърсихме Антони Рикев в амплоато му на член на Контролния съвет на ПРОФОН, за да поговорим за обнародваните промени в Закона за авторското право и сродните му права и защо хората масово получават мигрена от фразата „колективно управление на права“.

„Колективно управление на права включва посредници между автора на дадено произведение и аудиторията, която използва това произведение. За да бъде облекчен артистът от грижата за собствените му права, това се ангажират да правят ПРОФОН и МУЗИКАУТОР. Тези дружества следят и разпределят отчисленията от правата на музиканти, изпълнители и продуценти, следят какво се е излъчило по радиа и телевизии. За щастие, с влизането на новите законови промени ще бъдат формирани работни групи, които ще работят към конкретните общини. Това е силно позитивно решение за всички български групи и продуценти, просто защото така контролът над обектите (институции, заведения), които ползват музика и не си плащат за това, ще бъде все по-ефективен. Генерирайки по-голям процент приходи, съответните дружества разпределят на артистите и продуцентите по-високи възнаграждения от използването на тяхната музика независимо къде – в ресторанти, комплекси, търговски обекти“, обясни Антони Рикев.

Той е категоричен, че музиката е средство, което приобщава хората. Музиката е и лек. „Според мен е абсолютно наложително хората в България да бъдат превъзпитани да си плащат за правото да използват изкуство, каза той. Това е храна в истинския смисъл на думата и фактът, че много от хората се хранят без да си плащат, е техен личен избор. Но вече е настъпило време тези, които не са възпитани, да се възпитат, а тези, които са възпитани погрешно, да се превъзпитат.“ заяви Рикев.

За какво говори той: От началото на 2019 г. хора от общините ще проверяват търговските обекти за уредените права на музиката, която звучи в тях, било то от радио в хотелско лоби или от телевизор във фризьорски салон. Досега с това се занимаваха само 5 души от Министерство на културата, които бяха крайно недостатъчни, за да покрият дори малка част от пазара.

„Всички очакваме момента, в който при отварянето на едно заведение, така както се плаща на ХЕИ, на доставчици на храни и напитки, ще трябва да си платиш и за музиката. Не е редно някой да започва търговска дейност без да си е платил съответната такса за музика, която използва в обекта си. Крайно време е това да се случи на наша територия“, категоричен е Антони. Той обясни, че ПРОФОН, в колаборация с МУЗИКАУТОР, ще обучат хора, които ще работят в различните общини в различните краища на България, за да обслужат т.нар. обекти и съответно да могат да предложат отстъпването на права, така както се случва към двете дружества.

Прочети още на ТУК.