Новини

Димитър Кърнев: За един музикант е трудно да администрира сам правата си

06 юни '18

Китарист, продуцент и основна движеща сила на D2, Димитър Кърнев коментира пред rockthenight.eu работата нa ПРОФОН като неин член.

Митко, смяташ ли, че с въвеждането на Европейската директива за авторско право в родното законодателство ще се подобри модела на управление на правата на творците?

Разбира се, според мен почти всяка европейска намеса в нашето законодателство - може би като изключим Истанбулската конвенция и казусът с кравата Пенка, смятам, че е в правилна посока, като тук важния момент е прилагането на съответните закони и нормативи, защото у нас като цяло има не лоши закони, но механизмите за прилагането им и най-вече волята изглежда липсват – някъде се губи посоката и енергията.

Като член на ПРОФОН и човек, в който са концентрирани продуцентските права на една от най-обичаните БГ групи, би ли споделил какъв обем от задачи в полза на музикантите у нас решава дружеството? Виждаш ли възходяща тенденция по отношение на приходите от права през годините?

В кръга на шегата - в нашата група имаме споразумение, че аз събирам всичките права на групата, което е удобно за всички нас, в последно време ПРОФОН електронизира цялата си документация и реално за 15 мин можем да оправим цялата година документално. Иначе сериозно – не е по възможностите на един музикант, дори да се интересува, както би трябвало в днешно време, от всички аспекти – правата на продуцента, на изпълнителя, въобще цялото представителство на един музикален проект и естествено че е редно да бъде през такава организация.Пред очите ми ПРОФОН за последните години се развива много добре. А размерът на възнагражденията у нас не е на нужното ниво, но тук е важно един музикант първо себе си да погледне – каква продукция прави, доколко е конкурентна, колко е като обем и т.н.

Контролът на правата за музиката, звучаща на обществени места (т.нар. публично изпълнение), ще бъде делегиран и към общините от началото на 2019 г. Oсвен длъжностните лица от Министерство на културата хора от общините ще проверяват по места хотели, барове, молове и всякакъв тип търговски обекти дали са уредили правата за музиката, която звучи в тях. Очаква ли се това до доведе до скок в събираемостта на сумите от права, а от там и на по-висок приход за артистите и продуцентите у нас?

Доколкото знам, тези митични служители на Министерството на Културата се броят на пръстите на едната ръка и фактът, че този казус ще се делегира и към общините, е похвален. Нека да видим как това ще проработи на практика и се надявам това да не остане просто едно добро пожелание. И ако това не е просто прехвърляне на топката, скокът в приходите на музикантите трябва да е осезаем.

Накъде с D2? Имате обявени участия в два фестивала - в Шабла и Hills Of Rock в Пловдив, след това?

Радвам се, че заедно с много готината банда Odd Crew ще бъдем българските групи на главната сцена на Hills Of Rock. Истината е, че D2 в последно време не бяхме много активни по фестивали. В периода 2010-та – 2013-та имахме повече енергия да обикаляме Европа и да свирим по големи сцени. Това ще бъде много хубаво преживяване за нас. И не на последно място, лично за мен, като музикален фен, възможността да видя толкова групи – не само на главната сцена, а и „На тъмно“ – изобщо за тези три дни ще се превърна в „поемащ“ човек, искам да видя какво се случва на сцената в момента. Живея малко откъснат живот и не много често имам възможността да наблюдавам какво се случва. Що се отнася до “July Morning”в Шабла – много се радвам, че това се превърна в традиция – имаме “July Morning” къде ли не, даже по планините. За нас е традиция – D2 и Легендите от няколко години да сме в Шабла, така ще бъде и тази година, заедно с Милена и младите групи от „Голямото Rock междучасие“. С D2 скоро пуснахме песен, която всички момичета много харесват и всички момчета много се чудят защо сме пуснали такава песен – става въпрос за „Егоист“. Скоро ще покажем на хората още по-странна песен, която е свързана с тийнейджърския сериал „Килерът“, в който Дидо е в една от главните роли. С интерес очаквам коментарите и за тази нова песен.

Цялото интервю прочетете ТУК.