Новини

Европарламентът гласува в полза на творците за Разликата в стойността

13 септември '18

Европейският творчески сектор ще получи справедливо решение на най-големия проблем за музикалната индустрия The Value Gap (Разликата в стойността). Това стана ясно вчера след като Европарламента прие коригираната версия на Директивата за авторско право в единен цифров пазар с 438 гласа „за“, 226 „против“ и 39 „въздържал се“. Следващата стъпка е да бъдат започнати преговори с Европейската комисия (ЕК) и 28-те държави членки на Европейския съюз (ЕС) за уточняване на позициите, преди да се актуализират съществуващите правила за авторското право.

Директивата бе отхвърлена през юли, но 252 поправки по-късно спорните за технологичните гиганти текстове бяха одобрени от депутатите в Брюксел. Сред тях е и предизвикалият широки дебати чл. 13, в който е заложено справедливо решение на казуса с Разликата в стойността. Това е значителното разминаване между приходите, които платформи като YouTube извличат от музиката, и възнагражденията, които се връщат към притежателите на правата върху звукозаписите. Според предвидените промени в законовата уредба големите сайтове трябва да обособят филтри за регистриране на съдържание с авторски права и да блокират нелицензираното споделяне на видеа.

През юни част от най-обичаните български изпълнители и продуценти се обединиха в кампания в подкрепа на чл. 13 по пример на световни артисти като Лейди Гага, Coldplay, Кейти Пери и Бруно Марс. Любителските видеа с посланията им към евродепутатите се завъртяха в социалните мрежи на IFPI (Международната федерация на звукозаписната индустрия). Родните музиканти са част от европейския творчески сектор, който представлява 4,5% от БВП на ЕС, а неговите представители заемат 12 милиона работни места.