Новини

Интервю с Мария Илиева за правата на музикалните продуценти и изпълнители в България

17 юли '17

Познаваме я като едно от емблематичните имена на българската музикална сцена. От 2000 г. насам любителите на българска музика се радват на творчеството ѝ, което достига завидните 25 сингъла, заставали на първа позиция в класациите, а звездата е спечелила над 35 награди за музика и стил. Паралелно със соловата си кариера, Мария Илиева развива и собствени продуцентски лейбъли – HD Стерео стая и MI Productions, с които продуцира млади български изпълнители. Тя е член и на Управителния съвет на ПРОФОН.

Защо решихте да станете посланик на кампанията на ПРОФОН за защита на правата на музикалните изпълнители у нас?

Като изпълнител и музикален продуцент, от години съм член на Управителния съвет на ПРОФОН. Освен това съм и активен потребител на музика. Познавам функционалността на този бизнес и това как една работеща система за отчисление на авторски и сродни права овъзмездява и стимулира труда на творците. Затова нямам колебание да застана зад смислените идеи, подкрепящи развитието на адекватна среда за развитие на българската музика.

Какви са основните проблеми, които българските изпълнители срещат по отношение на авторските и сродните права?

Понятието „авторско право” в България е неясно за голяма група потребители. Самият закон за авторското право и сродните му права е приет в България едва през 90-те години на 20в. Казано на разбираем език, според него авторът, изпълнителят и продуцентът на едно музикално произведение имат право  да получат възнаграждение за всяко негово публично излъчване. Организациите за колективно управление на права като ПРОФОН и Музикаутор имат ключова функция – те събират и разпределят приходите от различните видове използване на българска и световна музика.

Защо е важно да бъдат пазени правата на авторите и изпълнителите?

Не просто „важно”, което звучи пожелателно. Това е задължително за нормалното функциониране на индустрията. Легалните продажби и начини за разпространение на изкуство съставляват малък процент от реалното потребление, което свива бизнеса и пряко или косвено вреди на всички, свързани с него. Основен проблем е свободното разпространение на музика, при което отсъстват отчетността и справедливото възнаграждение за заетите в творческия сектор. От това страдат както любимите ни музикални звезди, така и феновете, които имат нужда от нова и качествена музика.

Четете цялото интервю в изданието на сп. Прическа и стил за периода юли-август.