Новини

Каква музика слушаше България през 2016-та година?

06 февруари '17

Годишната класация „Топ 100 на най-излъчваните песни през 2016“ на ПРОФОН и BMAT  

“Feel” на Mahmut Orhan и Sena Sener е най-излъчваната песен в България  

„К‘во Не Чу“ на DARA е най-слушаният БГ хит

Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН и испанската мониторинг компания BMAT представят годишната класация „Топ 100 на най-излъчваните песни“ в радио и телевизионния ефир на България за 2016-та година. Класацията обхваща периода от 1-ви януари до 31-ви декември 2016 и е базирана на 24-часово отчитане на излъчванията в ефира на 40 телевизионни канала и радиостанции с национално покритие.

Най-излъчваната песен за изминалата година е хитът на турския DJ и продуцент Mahmut Orhan – “Feel” – с участието на певицата Sena Sener. Второ място заема френската изпълнителка Imany с ремикс версията на хита ѝ “Don’t be so shy (Filatov & Karas Remix)”. Трета в класацията за 2016 г. е “Be the one” на британката Dua Lipa. На четвърто място се нарежда сингълът на австралийската звезда Sia, която превзе класациите с “Cheap thrills”. Следват румънските DJ-и Monoir и Osaka с песента “The violin song”, която включва семпъл с изпълнение на „Мистерия на българските гласове“. На 6-та и 7-ма позиция са британският музикален продуцент Duke Dumont с “Ocean drive” и румънските артисти Manuel Riva & Eneli с хита “MHM MHM”. Осмото място се заема от албанската сензация Ера Естрефи, която излезе напред в класацията с парчето “BonBon”. В годишния топ 10 влизат още Джъстин Бийбър и “Sorry” и летният хит “California” на Mario Joy.

Най-слушаната българска песен за 2016-та година е хитът „К‘во не чу“ на финалистката от X Factor – Дара. Следва я If Love was a Crime, с която Поли Генова класира България на престижното 4-то място на конкурса Евровизия 2016 в Стокхолм. Третата позиция е за Криско и парчето „Дали това любов е“, а на четвърто място е Да избягаме на Невена Пейкова с участието на Стивън Ачикор. Пети са БГ дуета на годината Pavell & Venci Venc’ – Setaabrat. Шеста позиция заема Гери Никол с I’m the Queen. Следват я Михаела Маринова с баладата „Не ти ли стига“ и „24/7“ на Пламен и Иво. Девета позиция е българския топ 10 е за клубната ремикс версия на „Маски долу“ на Deep Zone Project, а десетото място в чарта е за „Drama Queen” на Графа.

TOP 10 Airplay за 2016 година:

 1. Feel - Mahmut Orhan Feat. Sena Sener
 2. Don't Be So Shy (Filatov & Karas Remix) - Imany
 3. Be The One - Dua Lipa
 4. Cheap Thrills - Sia
 5. The Violin Song - Monoir / Osaka
 6. Ocean Drive - Duke Dumont
 7. MHM MHM - Manuel Riva & Eneli
 8. BonBon - Era Istrefi
 9. Sorry - Justin Bieber
 10. California - Mario Joy

TOP 10 BG Airplay за 2016 година:

 1. „К'во не чу“ - Дара
 2. If Love Was A Crime (Eurovision 2016 - Bulgaria) – Поли Генова
 3. „Дали това любов е“ - Криско
 4. „Да избягаме“ - Невена Пейкова feat. Стивън Ачикор
 5. Setaabrat - Pavell & Venci Venc'
 6. I'm The Queen – Гери-Никол
 7. „Не ти ли стига“ - Михаела Маринова
 8. „24/7“ - Пламен И Иво
 9.  „Маски Долу (Extended Club Version)“ - Deep Zone Project
 10. Drama Queen - Графа

За BMAT:

BMAT е испанска мониторинг компания, която към момента има договори с над 60 дружества за колективно управление, както на авторски, така и на сродни права в света. Дългогодишен партньор е на Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори (CISAC), Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), Световната организация за управление правата на изпълнителите (SCAPR), както и на големи звукозаписни компании, музикални издатели,  дистрибутори на дигитално съдържание и др.