Новини

Любо Киров: Изкуството не е безплатно

09 май '18

За 15 години приходите от авторски права са скочили 30 пъти

  • Любо Киров е роден на 26 октомври 1972 г.
  • През 2000 г. създава група „Те“
  • През 2007 г. започва самостоятелна кариера
  • Автор на текстовете на повече от 300 песни на различни български изпълнители
  • Член на дружествата „Профон“ и „Мюзикаутор“
  • Двукратен носител на наградата на „БГ радио“ „Изпълнител на годината“

 

Любо, до седмици предстои излизането на новия ти албум, започваш турне. Какво предизвикателство е това за солов артист, който се самопродуцира?

Голямо. Да правиш всичко сам и продуктът да изглежда завършен, е много трудно, когато се самопродуцираш. Ти си лидерът на всичко. Всяка дреболия и подробност около организация, имидж, клипове, начин на звучене минава през мен. Непрестанен анализ дали бъркаме или не. Ако нещо се обърка, накрая ще кажат: „Концертът на Любо не беше както трябва.“ Има и много хора, които застават зад гърба ми, но отговорността е моя. Не е толкова трудно, когато всички харесват това, което правят. Може да наемеш компании, но те да нямат емоционална връзка с проекта. Аз не правя комерсиални и бизнес решения. Аз взимам емоционални такива.

След толкова години на сцена възможно ли е да се издържаш от музика?

На мен това ми е кауза. Аз искам да докажа, че интелектуалният труд, изкуството е нещо много специално и то трябва да е добре обезпечено. В добрата си лудост повечето хора на изкуството връщат изкараното отново в изкуство. Аз съм от тези, които си осъществяват картинките в главата и мечтите - като дете винаги съм си представял, че съм на голяма сцена. Ако постоянстваш, ще събориш всички доброжелатели по пътя си. Искам да докажа, че в България може да се подредят нещата така, че да има истински звезди и по-младите да не слушат сентенции като „Музикант къща не храни“. Борим се за това, че изкуството не е безплатно. Аз искам моите неща да стават естествено и не искам да казвам на някого, че трябва да слуша българска музика, не това ми е идеята. Друга е – ставката за самите права не е регулирана и не можем да стигнем още добрите като цени ставки в Европа.

Казваш, че каквото спечелиш, го инвестираш отново в музика. В този ред на мисли отчисленията ти за 2017 г. могат ли да покрият разноските по клип например?

Да. Можеш да направиш много скъп видеоклип - между 20 и 30 хил. лв. Един в годината. Говорим за хора като Графа и мен например. Аз печеля особено от текстовете, защото имам над 200 - 300 парчета, изпети от други изпълнители през годините. Но през годините се отчита голямо развитие. За последните 15 години приходът ми от отчисления се е увеличил над 30 пъти.

 

Цялото интервю прочетете ТУК