Новини

Музикалната индустрия отчита глобален ръст от 5.9% през 2016 г.

Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) публикува своя годишен доклад за развитието на световния музикален пазар през 2016 г. За втора поредна година, индустрията отчита ръст – 3.6% през 2015 г. и 5.9% през 2016 г., като коефициентът за изминалата година е най-високият от началото на неговото измерване през 1997 г. Общите приходи за 2016 г. са  на стойност 15,7 милиарда щатски долара, като приходите от продажби на дигитална музика достигат 50% от общите годишни приходи на световната музикална индустрия.

  • Стриймингът - най-бързо растящият източник на приходи

От докладa става ясно, че стриймингът остава най-бързо растящият източник на приходи в индустрията. В края на 2016 г. са регистрирани 112 милиона потребители на платени абонаментни стрийминг услуги, което води до ръст на приходите в сегмента от 60,4% спрямо същия период на миналата година. Ръстът в използването на стрийминг услуги компенсира спада от 20,5% в приходите от „тегляния“ (download) и 7,6% спад в приходите от продажби на физически носители, като също така помага и за растежа на развиващите се музикални пазари като Китай (+ 20,3%), Индия (+ 26,2%) и Мексико(+23,6%), където се отбелязва значително повишаване на приходите от тази категория услуги.

Звукозаписните компании стимулират ръста на приходи чрез постоянни инвестиции не само в артистите, но и в системите, поддържащи цифровите платформи, което позволява  лицензиране на над 40 милиона  албума разпространявани от стотици музикални дигитални услуги. Г-жа Франсис Мур, Главен изпълнителен директор на Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) коментира: "Ръстът на индустрията се дължи на продължителни  годишни  инвестиции и иновации от страна на музикалните компании, които се стремят да изградят стабилен и динамичен пазар на дигитална  музика.“ "Възможностите в музикалния свят са неограничени – продължава г-жа Мур, но за да се превърне този растеж в устойчив за индустрията, за да се поддържат инвестициите в изпълнителите и да продължи развитието на пазара, трябва да се запази стойността на музиката и творчеството да бъде справедливо възнаградено.“

  • Разлика в стойността 

Индустрията работи за връщане към устойчив растеж след 15-годишен период на спад, през който приходите се понижиха с почти 40%. Успехът изисква решаване на проблема, известен като "разлика в стойността" – разлика между приходите, които някои онлайн платформи генерират и възнагражденията които те изплащат на правоносителите (The Value Gap).

Европейската комисия определя „Разликата в стойността” като недостатък на пазара, който се нуждае от законодателно решение. Индустрията и широкият творчески сектор очакват този въпрос да намери решение в предложената от Комисията Директива за авторското право – законопроект, който понастоящем се разглежда от Европейския парламент и Съвета на министрите на държавите-членки. "Цялата музикална общност се обединява в усилията си за обща кампания за законодателно регламентиране на „Разликата в стойността“ и призоваваме политиците да направят това. За да процъфтява музиката в дигиталния свят, трябва да има справедлив цифров пазар." – коментира г-жа Мур.

  • Пиратство на музика

Глобалната индустрия продължава да работи активно и срещу незаконното разпространение на музика, което подкопава възстановяването на легалния пазар. През 2016 г., Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) и нейните Национални Групи са идентифицирали 19,2 милиона URL адреса, съдържащи нерегламентирано съдържание и са отправили 339 милиона заявки към Google с искане да "изтрие" сайтовете, които нарушават правилата, пише в годишния доклад. Пиратството на музика продължава да бъде сериозен проблем и за българския музикален пазар, коментират от БАМП – Национална Група на IFPI за България. За постигане на по-добри резултати в борбата срещу незаконното разпространение на защитени авторски произведения са необходими законодателни промени, ангажираност от страна на отговорните за сектора български институции, както и активно сътрудничество между представителите на творческите индустрии, рекламния бизнес, рекламодателите, интернет търсачките и доставчиците на интернет услуги.

  • Развитие на българския музикален пазар 

По отношение на развитието на българския музикален пазар през изминалата година, от БАМП съобщават, че световните тенденции за нарастване на приходите от стрийминг услуги и намаляване на приходите от тегления (“download”) и продажби на физически носители се отчитат и у нас. През 2016 г. звукозаписната индустрия бележи ръст и на българския пазар, но резултатите са все още под средните за държавите-членки на Европейския съюз.

Пълният годишен отчет на IFPI за 2016 г. може да бъде разгледан ТУК.