Новини

София Щерева: С приходите от частно копиране държавата ще получи свеж ресурс за култура

08 ноември '18

Какъв ефект върху развитието на културата у нас би имала една адекватно функционираща система за изплащането на компенсационни възнаграждения от частно копиране? Кои са основните предизвикателства в защитата на интелектуалната собственост у нас? Изпълнителният директор на ПРОФОН София Щерева разговаря с в. "Монитор".

Г-жо Щерева, ПРОФОН инициира петиция за адекватно функционираща система за изплащането на компенсационни възнаграждения от вносителите и производителите на празни носители на информация. Защо са важни те?

Защото при добре работещо законодателство приходите от продажби на такъв тип носители биха били солидна инвестиция за нова българска музикална продукция. Нещо повече – ако бъдат коригирани неяснотите във въпросния чл. 26 от Закона за авторското право и сродните му права и той стане практически приложим, държавата ще получи свеж ресурс за развитие на проекти в литературата, театъра, киното и музиката, тъй като 30 на сто от събраната сума ще отива в културните фондове. Възнагражденията за копиране на защитено съдържание за лично ползване са регламентирани през 2002 г. в чл. 26, но през 2011 г. са направени силно лобистки промени, в резултат на което родните творци получават жълти стотинки за труда си. Ето ви пример – ако най-евтината флашка е 7 лв., то 1% отчисления за празни носители е 7 ст. Две от тях отиват в национален фонд „Култура“, а останалите 5 се делят по 2,5 ст. между авторите и по 1 за изпълнителите и продуцентите. Крайно време е да последваме цивилизования пример на далеч по-малки икономики като прибалтийските държави например, където механизмът за отчисления от частно копиране отдавна работи.

Какви са вратичките в Закона за авторското право и сродните му права в момента?

Бих искала да говорим за „слаби места“, а не за „вратички“ в закона. Един от минусите е в моралната старост на регламента, който е създаван за касетки - един праисторически носител в ерата на дигиталните технологии. Освен от флашки и дискове отчисления за частно копиране трябва да бъдат събирани от различните видове облачни услуги, чрез които потребителите складират информация. Извън обсега на закона в момента остават записващата и копирната техника, което прави практически невъзможно събирането на възнаграждения за отпечатани произведения. Необходима е и промяна на облагането на външна памет и устройства - телефони, лаптопи и др., които се внасят от държави в ЕС. В момента се облага вносът единствено от държавите извън ЕС, което е предпоставка за почти нулева събираемост, тъй като повечето носители като логистика стигат до българския пазар първо през някое от европейските пристанища.

Вижте цялото интервю ТУК.