Новини

Председателят на УС на ПРОФОН Станислава Армутлиева: Когато музиката е част от бизнеса, тя струва

09 октомври '18

„В цивилизованата концепция за ползване на музика „ползване“ означава приход. Ако музиката е нещо, което влияе на бизнеса ти по позитивен начин – дали ще е озвучаването на ресторанта ти, или фоайето на хотела ти, или паркинга на мол, магазин – да, тя струва. Защото музиката създава емоция, тя влияе на подсъзнателно ниво и те провокира да купуваш повече.“, това сподели в „Тази сутрин“ по bTV Станислава Армутлиева, председател на Управителния съвет на ПРОФОН.

В разговор по повод 20-тия рожден ден на дружеството тя уточни, най-голямото предизвикателство на пазара за лицензиране на музикални права у нас е да се промени отношението към интелектуалната собственост. Целта е масовият потребител да забрави схващането, че песента в телефона или филма в домашния компютър му се полагат за безплатно ползване. „Основният разговор, който трябва да продължаваме да водим, и онова, на което трябва да се опитваме да научим децата си, е че нематериалното творчество си има цена. Продуктът, който не се кара, не се облича, не се пипа, би могъл да има своята материална стойност. За това, защото всяко от децата ни утре може да се събуди фотограф, художник, композитор.“, обясни г-жа Армутлиева.

Като един от създателите на ПРОФОН и човек с дългогодишен опит в музикалния бизнес, тя изрази оптимизъм за нарастващата ангажираност на артистите и продуцентите към правата им.: „Цялата ни музикална общност е станала доста по-мъдра и образована. Бъдещето на музикалната индустрия в България според мен е позитивно, стига всички да мислят за него.“

Вижте цялото интервю ТУК.