Новини

Преседателят на УС на ПРОФОН Станислава Армутлиева: Над 100 000 души слушат легално музика у нас

10 декември '18

Около 100 000 души са потребителите на легални музикални услуги на база абонамент в България. Това заяви в интервю за в. "Труд" председателят на Управителния съвет на ПРОФОН и Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) Станислава Армутлиева по повод нарастващата популярност на стрийминг платформите (YouTube, Spotify, AppleMusic) у нас. По думите й става въпрос предимно за млади хора, към които е насочена и кампанията на БАМП "В час по интелектуална собственост", която започва през февруари догодина.

 

Инициативата е насочена към възпитаниците на училищата по изкуства към Министерство на културата, а посланици на идеята за стойността на творческия продукт ще бъдат част от най-популярните родни изпълнители, продуценти, композитори, текстописци и юристи.

"Всички, които от години инвестират душа, талант, време, усилия и средства в създаването на музика, сме осъзнали, че един от най-големите проблеми пред нас е всеобщата липса на уважение към нематериалните неща и в частност на творбите, създадени на база интелектуален труд. Проявите на това неуважение в българското общество са на много нива и пречат на талантливите хора у нас да се развиват и да се издържат от труда си.", заяви Армутлиева относно идеята как се е зародила инициативата на БАМП.

По думите й през годините усилията им са били насочени към законодателни промени, свързани с интелектуалната собственост, но вече са осъзнали, че най-важната стъпка към подобряване на ситуацията е промяна на мнението на хората."И аз, и колегите ми от музикалната индустрия искрено вярваме в образованието като надежда за по-добро бъдеще. Ежедневният ни сблъсък с тежко невежество на тема авторско права ни доведе до идеята да създадем кратък разказ за раждането на музиката и пътя й до хората.", уточни продуцентът.

Целият материал вижте ТУК.