Новини

ПРОФОН беше домакин на регионален уъркшоп на Международната федерация на звукозаписната индустрия

10 април '17

На 5 април Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН беше домакин на регионален уъркшоп, организиран от Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Срещата се проведе в София и в нея се включиха дружествата за колективно управление INTERGRAM, ZAPRAF, SLOVGRAM, MAHASZ, IPF, MMI, UPFR, GRAMEX FI, както и ИТ компанията BIConcepts, която представи софтуера за управление на музикални артисти-изпълнители и продуценти Apollon.

Фокус на уъркшопа бяха предизвикателствата и натрупаният опит на организациите, засягащи разпределянето на възнаграждения в сферата на сродните права. Ричард Гуч, ИТ директор на IFPI, благодари на ПРОФОН за гостоприемството и направи презентация с обобщение на международното развитие по отношение на разпределянето. Той демонстрира спецификите на успешния технологичен модел, използван от дружествата за колективно управление и музикалните компании лицензианти и начина, по който се имплементира една работеща система за разпределяне.

INTERGRAM (Чехия), ZAPRAF (Хърватия) и UPFR (Румъния) представиха трудностите, с които организациите се сблъскват при обработката на данни и разпределянето на възнаграждения. В резултат се проведе дискусия за възможностите, които стоят пред дружествата за колективно управление в региона. 

За Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI):

IFPI е международна организация с нестопанска цел, която защитава интересите на 1300 звукозаписни компании-членове от над 57 държави с представителства на 60 музикални пазара в глобален мащаб.