Новини

ПРОФОН и МУЗИКАУТОР обучават общински инспектори във Велинград

05 октомври '18

„Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи” и изпълнителните директори на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР инициираха работна среща с представители на хотели, ресторанти и заведения, по повод промените в Закона за авторските права, които бяха приети през март 2018 г. С тях на общините се делегира правото да контролират наличието на музикални лицензи в търговските и туристически обекти. Освен това се запазват контролните права и на Министерството на културата, което може да наложи санкция от 2 000 – 20 000 лв. за липса на лиценз, а Кмета на общината може да наложи глоба от 1 000 до 10 000 лв. Проверките ще се извършват от служители на Инспектората, които и в момента отговарят за редовността на търговските обекти.

 

Изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров сподели, че новите функции на общините ще наложат принципи на баланс, равнопоставеност и законност и ще доведат до повишаване процента на легалното ползване на музика, тъй като сега той е едва 15%. „Трябва да се промени дисбаланса между този, който добросъвестно заплаща за музиката и този, който се възползва от слабия контрол и не го прави.”, каза г-н Димитров и допълни, че механизмите за защита на интелектуалния продукт са критерий за развитието на всяко общество.

Г-жа София Щерева – директор на ПРОФОН бе категорична, че българинът трябва да се раздели с отношението си към интелектуалната собственост и да спре да мисли, че ако един продукт е нематериален, то той ни се полага безплатно. „Музиката е продукт, като всички останали. Това е трудът на много хора и заслужава справедливо възнаграждение.”, обясни тя. Много скоро ще заработи платформата MusicPro.org, която ще позволява на собствениците на търговските обекти само с няколко клика, сами да изчисляват дължимата сума и да пуснат заявки за договор към ПРОФОН и към МУЗИКАУТОР, за да използват легално музика.

На срещата присъства и зам.-кмета Атанас Палигоров, който приветства промените в закона, тъй като 50% от приходите, събрани от санкции ще отиват в местната хазна. „С новите средства ще може да се развива по-добре културния туризъм, който през последните години се превръща в един от много печелившите сектори, заради своята уникалност и история.”, допълни още г-н Палигоров.

Членовете на „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи” ползват отстъпка от 50% при сключване на договорите си с двете организации.