Новини

ПРОФОН озвучава лятото в София, Бургас и Варна

14 август '18

Плейлисти с най-големите български хитове за последните две десетилетия звучат на ключови обществени локации в София, Бургас и Варна по инициатива на ПРОФОН. Проектът с времева рамка август-септември е част от кампанията по повод 20-годишнината на дружеството за колективно управление на сродни права и има за цел да покаже на жителите и гостите на всеки от изброените градове как Музиката създава разликата.

 

Музикалната селекция по повод 20-годишнината на ПРОФОН е направена от екип на БГ Радио - медията, която най-добре познава вкуса на широката аудитория, когато говорим за класически образци в българския поп, рок и хип-хоп. За приятния престой на човекопотока на териториите на Централните жп гари в София, Варна и Бургас ще допринесат хитове на Лили Иванова („Ветрове“), Васил Найденов („Като слънце в огледало“), Мария Илиева („Лунен сън“), Графа („Дим да ме няма“), Белослава („Между две луни“), D2 („Аз и ти“), и „Каризма“ („Минаваш през мен“). Една от плейлистите е създадена специално за тийн аудиторията като най-активен потребител на музика и задава ритъма на настроението по площади и атракциони като туристическото корабче Бургас-Созопол-Бургас с песни на Криско feat. Pavell & Venci Venc’ („Герои“), Тото от „Скандау“ („Чужди усмивки“), Михаела Филева и Искрата („Играем за победа“) и Дара („Все на мен“).

Изборът на българска музика за кампанията за публично озвучаване на ПРОФОН е част от каузата на дружеството да подкрепя максимално творческите усилия на родните артист-изпълнители и продуценти. „Разбира се, ние лицензираме и разпределяме възнаграждения от използването и на български, и на световен репертоар. Това, което ни мотивира да бъдем по-активни спрямо родната продукция е факта, че тя е слабо застъпена в медиите. Процесът е ясен – колкото по-популярна става българската музика, толкова по-стабилни ще са позициите й в ефир. От там следва ПРОФОН да събира по-добри приходи за използването на звукозаписите, което значи и разпределяне на по-големи възнаграждения към правоносителите. Целта е тези средства да осигурят едно относително спокойствие на изпълнителите и продуцентите, за да могат те да инвестират в нови и все по-мащабни проекти.“, споделят от дружеството.

Кампанията за 20 годишнината на ПРОФОН се осъществява със съдействието на МУЗИКАУТОР, БГ Радио, БДЖ, Общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“ в Бургас, както и с медийната подкрепа на в. „Монитор“ и в. „Телеграф“.