Новини

Що за организация е ПРОФОН?

07 юли '17

Интервю в GoGuide със София Щерева и Велизар Соколов-Заки за колективното управление на права и авторска музика 

Често ми е убягвало с какво точно да асоциирам на първо място ПРОФОН. С музика, с авторски права, с неуредени права на артисти или просто с няколкото скандала, които преминаха през фейсбук фийда ми преди време. 

Но понеже от години не излизаме от заведенията, за да търсим и селектираме най-добрите сред тях и да ти ги показваме, от години знаем, че именно тази организация има пръст в това, което звучи навсякъде около нас. За нас винаги е било интересно как музиката стига до тях, а те до толкова много хора, затова просто реших за повече подробности да попитам когото трябва. А именно изпълнителния директор на ПРОФОН София Щерева и адвокат Велизар Соколов - Заки. Говорим си с тях за всичко, което е и което не е организацията за колективно управление на права в музиката.

За хора като мен, които не са нито на брега на музикантите, нито на този със заведенията, е изключително абстрактно това, което ПРОФОН всъщност прави. Можете ли да ми разкажете с какво точно се занимавате?

София Щерева: Ние представляваме правата на музикалните артисти изпълнители и продуценти, пред различните видове ползватели на тези права – собственици на хотели, ресторанти, барове, заведения, магазини, търговски  центрове, таксита, в които звучи музика, медии (радиа и телевизии), телекомуникационни оператори. В този смисъл ПРОФОН не е нито на брега на музикантите, нито на този на заведенията, а е мостът, който ги свързва. 

За мен нещата винаги са изглеждали така – събирате едни пари, за да ги дадете на други, но къде е вашата печалба от всичко това и защо се налага да има посредник между тези взаимоотношения?

София Щерева: ПРОФОН лицензира правата на своите членове, събира възнаграждения от ползвателите и разпределя тези възнаграждения към съответните правоносители. Ние оперираме като нетърговска организация, т.е. всички приходи от музика се връщат директно при изпълнителите и продуцентите, като се удържат единствено административни разходи. Като дружество за колективно управление на права ПРОФОН има ключовата роля на посредник при тези взаимоотношения. Колективното управление на права е единственият успешно работещ модел, когато трябва да лицензираш и защитаваш правата на огромен брой правоносители пред също толкова огромен брой и различни ползватели. Целта на всичко това е да се осигури максимална възвръщаемост на творческите усилия на нашите членове, като се спазват високи стандарти за точност, прозрачност и ефективност. 

Добре де, ако имам заведение и искам в него да звучи само хип-хоп, има ли възможност да си платя само за това? Имам предвид, нужно ли е да плащам такса за целия ви архив, ако няма да го ползвам?

Велизар Соколов - Заки: По закон ПРОФОН няма как да лицензира за ограничен хип-хоп репертоар. Лицензията включва правото да се използва целият репертоар на ПРОФОН. А е въпрос на избор каква музика ще пуска заведението и ще отчита към ПРОФОН.

Ако репертоарът на заведението е от неиздавани парчета, извън всякакви албуми, или е плейлиста на ъндърграунд изпълнители, необходимо ли е да заплаща нещо на някого за това? 

Велизар Соколов - Заки: Ако една песен е неиздавана, не е включена в албум или е ънъдърграунд, не означава, че върху нея няма права. Авторското и сродните му права възникват от момента на създаването на произведението или осъществяването на записа, без това да зависи от разгласяването им или от техните качества или от други формални изисквания. Така че, ако някой ги използва, за да озвучава заведението си например, следва да заплати възнаграждение на авторите – композитора и авторите на текста и аранжимента, и на носителите на сродни права – артиста изпълнител и продуцента на звукозаписа.

Цялото интервю можете да прочетете в сайта на сп. GoGuide.