Новини

София Щерева, изпълнителен директор на ПРОФОН и съпредседател на Копи БГ: Отчисленията от празни носители може да са солидна инвестиция за нова родна музикална продукция

16 август '18

Отчисленията за личното копиране, които трябва да правят производителите и вносителите на празни носители, може да са солидна инвестиция за нова българска музикална продукция. Това каза в интервю за БТА София Щерева, изпълнителен директор на Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН и съпредседател на КОПИ БГ - дружеството, което отговаря за събирането и разпределението на парите, получени като компенсационни възнаграждения от продажбата на носители като флашки и дискове у нас. Отчисленията са регламентирани през 2002 г. в чл. 26 на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). През 2011 г. са направени силно лобистки промени и регламентът става невъзможен за изпълнение. "Затова се присъединихме към петицията на МУЗИКАУТОР за промяна в закона - за регламентиране на реални отчисления и за изпълнението им, след като бъдат приети. Това изисква време - необходим е диалог между ползвателите, дружествата за колективно управление на права, агенцията "Митници" и много други, но на първо място - с Министерството на културата, което е готово да отвори темата", обясни Щерева. По думите й, постъпленията от частното копиране са много важно перо и за държавата, и за всички в бранша - за сравнение, в Унгария годишните приходи от отчисления върху носители са 10 млн. евро само за изпълнителите.

Освен с кампанията за стимулиране на приходите от частно копиране Щерева, като изпълнителен директор на ПРОФОН, е ангажирана и с различни проекти по създаването на справедлива работна среда за творците у нас. Един от тях предвижда час по интелектуална собственост като свободно избираем предмет в програмата на гимназисти от горния курс. Преподаватели ще са известни родни артисти. Началото е предвидено за 2019 г. Сред приоритетните кампании е и посветената на 20-годишнината на ПРОФОН, която вече започна с озвучаване на емблематични обществени места като Централната жп гара в София, гарите във Варна и в Бургас, атракциони като туристическото корабче по маршрута Бургас - остров Света Анастасия. През есента заедно с МУЗИКАУТОР ПРОФОН ще организира обучения на общинските инспектори, които от 2019 г. ще участват в проверките на търговските обекти за лицензирането на използваната музика по места. Следва цялото интервю:

Г-жо Щерева, България е една от малкото държави, която въпреки че е въвела световната практика за частното копиране, не го прилага изобщо. Защо е необходима петицията на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР за промяна в чл. 26 на ЗАПСП?

Отчисленията за личното копиране са регламентирани през 2002 г. в чл. 26. През 2011 г. са направени силно лобистки промени и така този текст в ЗАПСП става невъзможен за изпълнение. Какво имам предвид - нека дам пример в числа. Отчисленията за празните носители са между 1 и 1,5 на сто. Ако най-евтината флашка струва 7 лв., то значи 1 процент е 7 ст., от които 30 на сто отиват в Националния фонд "Култура" - това са 2 ст. Остават 5 ст., които се делят между авторите в съотношение 50 на сто, или 2,5 ст., а към изпълнителите и продуцентите отиват 25 на сто, или по 1 ст. Говорим за "суми", които изобщо не подлежат на коментар! Затова се присъединихме към петицията на МУЗИКАУТОР за промяна в чл. 26 в ЗАПСП за регламентиране на реални отчисления и за изпълнението им, след като бъдат приети. Това изисква време, защото е процес на диалог между ползвателите, дружествата за колективно управление на права, различни държавни органи като агенцията "Митници" и много други, но на първо място - с Министерството на културата (МК). Обединени са също усилията на КОПИ БГ, чиято дейност е свързана именно с отчисленията за частното копиране в областта на музиката, киното и театъра, както и на РЕПРО БГ с председател издателят Дамян Яков - за печатните издания. В КОПИ БГ сме заедно ПРОФОН, МУЗИКАУТОР, ФИЛМАУТОР, ТЕАТЪРАУТОР и АРТИСТАУТОР. Структурата съществува отдавна, но на практика спря да функционира след споменатата промяна от 2011 г. Сега е моментът да започне истински да работи, още повече че има и политическа воля да се реши проблемът. Дайте си сметка и за още нещо - с времето много се промениха технологиите и самите носители. Регламентът в закона всъщност е за касетки, нещо вече почти забравено. Очакваме да бъде направено независимо проучване, което трябва да бъде припознато като представително от институциите. То ще е за загубите за държавата и за правоносителите от липсата на отчисления, както и за източниците, от които трябва да се събират - освен флашки, компютри и т.н., хората все повече прибягват до т. нар. облачни услуги за складиране на информация. Вярваме, че приходите от частното копиране са много важно перо и за държавата, а и за всички в бранша. Нека не се сравняваме с Великобритания или с Франция, но например в Унгария годишните приходи от отчисления върху носители са 10 млн. евро само за изпълнителите.

Кога се очаква да бъде направена промяната?

Битката за промяна в чл. 26 продължава вече седем години. След етап на обезверяване при неблагоприятните промени, сега има лъч на надежда - МК разбира проблема и е готово за разговори. Ако заложим на 2019 г. като период за реално прилагане на закона, би било много оптимистична прогноза. Процесът е много дълъг. Няколко месеца ще отнеме само проучването, което споменах - то ще даде база за преговори, а участниците в тях са много.

Тази година е юбилейна за ПРОФОН - отбелязвате 20 години в бизнеса с лицензиране на музика. Промени ли се в положителна посока отношението към интелектуалната собственост за този период? Какво правите, за да разберат потребителите на музика, че тя не им се полага безплатно "по право", а е продукт, в който са вложени усилия и си има цена като всички останали?

Горди сме, че стигнахме до 20-годишнина - кулминацията на кампанията ни по повода е през октомври. Сега "подгряваме" с различни инициативи - в най-ваканционния период озвучаваме с хитова българска музика ключови локации в големите градове на страната. Плейлистите на ПРОФОН звучат на много оживени места като Централната жп гара в София, жп гарите във Варна и в Бургас, дори на борда на атракциони като туристическото корабче по маршрута Бургас - остров Света Анастасия. Правилният подбор на песни може да превърне една обикновена разходка в изключително преживяване и именно това искаме да покажем на хората с този проект за озвучаване - колко мощно влияе музиката върху емоциите и усещанията, как една песен може да създаде сантимент към дадено място, било то централна улица, магазин или любимо кафене. Отмина времето, когато дейността на дружества като ПРОФОН беше само борба за законови промени, борба с пиратството и т.н. Основната ни мисия сега е да променим отношението към един творчески продукт в съзнанието на средностатистическия българин. Една от идеите ни в тази посока е реализирането на кампания в училищата за час по интелектуална собственост, като тук можем да се опрем на модела на преподаване в съседна Румъния. Целта ни е да запознаем гимназистите в горния курс с проблемите на интелектуалната собственост. Това са най-активните потребители на музика, светът им е свързан с видео- и стрийминг платформите. Същевременно те създават и своя музика, сформирайки училищни групи. Оттам произтича необходимостта те да са наясно и с двете страни - с правата си като автори, изпълнители и продуценти, и със задълженията си като ползватели на музика от интернет, надяваме се, от легални платформи като YouTube, Spotify т.н. Важно е да знаят, че таксите за права са заплащане за вложен труд и в същото време имат съществено значение за създаването на нов продукт.

Кога ще започне кампанията в училищата, кой ще води часовете?

През 2019 г., защото е необходимо време за подготовка и организация. Часовете ще водят популярни лица от сцената и екрана - известни изпълнители от различни жанрове, които са добре запознати с тънкостите на специфичната материя за защитата на авторските и сродните права в музиката. Идеята е младежите да получават "по-скучната", но полезна информация покрай атрактивната част от урока - със слушане и гледане на записи, любопитни истории около тях и т.н.

На подобен принцип като че ли е и другата кампания на ПРОФОН за широко информиране за значението на правата върху интелектуалната собственост, за нейната стойност и цена?

Да, наесен заедно с МУЗИКАУТОР ще организираме обучения за общинските инспектори, които от 2019 г. ще участват в проверките за спазването на ЗАПСП в търговските обекти, в които се случва т.нар. публично изпълнение на музика, или репертоарът, който звучи като добавена стойност към бизнеса. Предвиждаме също срещи, конференции, семинари с ползвателите - фирми, компании, собственици на заведения, хотели и други. По света компаниите осъзнават необходимостта да увеличават престоя на клиентите си - в заведения, магазини и т.н. Според последни проучвания звуковата среда има много важна роля за това наред с осветлението и дори ароматите в помещението. Например, не звучи постоянно една и съща музика, а се подбира в зависимост от часовия пояс и други фактори.

Какви цели, свързани с подобряването на работната среда за българските изпълнители и продуценти, си поставя дружеството?

Цялата ни дейност е насочена към това. Задачата ни е да повишим общия приход от обектите. Сега покритието на пазара на публично изпълнение е около 15 на сто, а световните мащаби са съвсем различни - 80-90 на сто. Много е важно да се промени мисленето на хората, да си дадат сметка, че зад един звукозапис стои трудът на сериозен брой изпълнители и продуценти. Искаме да създаваме все по-качествен български продукт, а за това са необходими все по-големи инвестиции. За да се осигурят те, потребителите трябва да плащат за консумирания продукт. И не става дума за по-висока цена - тарифите са определени в преговори с браншовите организации и могат да се видят на сайтовете на дружествата за колективно управление на права. Да не говорим за малките частни обекти като фризьорски салони или фитнеси, чието внимание искам да привлека, като отбележа, че музиката поражда желание за повече активност, повече движение и съответно по-дълъг престой и по-чести посещения, а оттам - по-големи приходи!

Има ли напредък по искането на ПРОФОН за нова тарифа за препредаване на съдържание от кабелните оператори?

До края на годината е законовият срок за ново споразумение с Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) за актуализираната тарифа за препредаване. Сегашната е остаряла и не отговаря на пазарната ситуация. Таванът на големите оператори е 300 000 абонати, а броят им отдавна е много, много по-голям. Водим преговори - засега неуспешни, но се надяваме на положително развитие, защото, както споменах, има срок до края на годината. Искаме в преговорите с операторите да постигнем разумна цена, която да е адекватна на пазара и да остойностява справедливо инвестициите на продуцентите и труда на изпълнителите.