Новини

София Щерева: Софтуерът за разпределение е новата голяма инвестиция нa ПРОФОН

28 септември '18

София Щерева е изпълнителен директор на ПРОФОН – дружествотo, което управлява и защитава правата на изпълнителите и продуцентите пред различните ползватели – собственици на хотели, ресторанти, магазини, търговски центрове, медии, телекомуникационни оператори, за които музиката е добавена стойност към бизнеса им. Енергията и решимостта й са съизмерими с огромната динамика на променящия се глобален пазар за лицензиране на музика. От 2015 г. поема управлението на ПРОФОН и се посвещава на каузата за създаване на една по-справедлива среда за развитие на музикалната индустрия. Професионалната й кариера преминава през различни експертни и управленски позиции в телекомуникационния сектор и медиите. Икономист по образование, магистър по „Маркетинг“ и „Мениджмънт на търговската дейност“.

Г-жо Щерева, тази есен ПРОФОН навършва 20 г. Започнали сте доста инициативи около рождения ден. Разкажете какви са те.

Гордеем се, че вече 20 години сме дружеството, което се ползва с изключително доверие от страна на изпълнителите и продуцентите на пазара за лицензиране на музикални права. Нашата мисия е да защитаваме и увеличаваме стойността на правата на музикалните продуценти и изпълнители, да се грижим за максимална възвръщаемост на творческите им усилия и да спазваме високи технологични стандарти за точност, прозрачност и ефективност. Организацията ни има еднакво отношение, както към българската, така и към чуждата музика, защото ние защитаваме правата на всички. По повод празника стартирахме поредица от събития със слогана „Музиката създава разликата“. В периода август-септември, например, озвучихме ключови обществени места с най-големите български хитове за последните 20 години – говорим за локации като централните жп гари в София, Варна, Бургас, търговски улици, туристически обекти. Идеята е да станем по-популярни, въпреки че това, което прави ПРОФОН не е работа с крайни клиенти. Полагаме усилия за по-голяма слушаемост на българска музика, за да има повече пари за нейните продуценти и изпълнители и да могат те да инвестират в правенето на повече нови проекти.

След силната вълна от 90-те години имаше сериозен отлив в създаването на българската музика.

Нямаше кой да прави нови неща, защото нямаше никакви инвестиции. Сега това се случва и с помощта на нашите дружества. ПРОФОН и МУЗИКАУТОР заделят пари за това да се инвестира в българска музика чрез културните си фондове. Всяка държава има такива, като на места това дори е установено със закон.

По колко средства заделя ПРОФОН годишно за своя фонд?

Всяка година ПРОФОН заделя 90 хил. лева за подпомагане на българските изпълнители и 90 хил. лева за подпомагане на българските продуценти. Организациите бенефициенти БМА (Българска музикална асоциация) и БАМП (Българска асоциация на музикалните продуценти) се занимават с разпределянето на парите по отделните проекти. Те далеч на са свързани само с инвестиции в издаването на хитове, но и с работа за законови промени, които да помагат на българските изпълнители. Всяка година през март бенефициентите задължително се отчитат, като всички отчети се качват на страницата на ПРОФОН, така че всеки заинтересован би могъл да се запознае с това за какво са изхарчени средствата.

Вижте цялото интервю ТУК.