Новини

София Щерева за ПРОФОН и предизвикателството да лицензираш музикални права

30 август '18

Днес Ви срещаме с дамата, чиито професионализъм и решимост са съизмерими с огромната динамика на променящия се глобален пазар за лицензиране на музика, и която заедно с екипа си полага ежедневни усилия да отговаря адекватно на очакванията на музикалните звезди от България и света.

Сигурно си спомняте, че съвсем скоро Ви представихме интервю с усмихнатия Тони Рикев, който е част от Контролния съвет на ПРОФОН. Сега пред нас застава София Щерева, която е изпълнителният директор на организацията, защитаваща правата на музикалните изпълнители и продуценти. Колко голямо е предизвикателството да се занимаваш с лицензиране на звукозаписи в България вече 20 години, разберете сега.

Здравей, София! Кои са шестте думи, които те описват най-точно като мениджър и човек? Да ги изброим в съотношение 3 към 3.

Здравейте! Хората, които ме познават, ме определят като приказлива, не знам дали ще се вместя само в шест.. Вероятно за екипа ми съм припряна, критична и вечно бързаща, а за семейството и приятелите – фантазираща, ентусиазирана и трудно предвидима. Шегата настрана, и като мениджър, и като човек се опитвам нещата в живота ми да се случват със страст и отношение, с всички произтичащи от това последствия – както положителни, така и отрицателни.

Разкажи ни малко повече за ПРОФОН…

Ние защитаваме правата на изпълнителите и продуцентите пред различните ползватели на музика – собственици на хотели, ресторанти, магазини, търговски центрове, медии, телекомуникационни оператори. От една страна, работим активно в интерес на всички участници в създаването на един звукозапис, като се стремим да увеличаваме приходите им от права. От друга страна, правим всичко възможно да сме диалогичен партньор за търговските обекти, които използват музиката като добавена стойност за бизнеса си. ПРОФОН е посредник между творците и бизнеса.

Вижте цялото интервю ТУК.