Новини

Станислава Армутлиева, председател на УС на ПРОФОН: Всяко дете може да се събуди творец

14 ноември '18

Колко голямо е предизвикателството да инвестираш в интелектуалната собственост в България и защо е важна тя за съхранението на културната ни идентичност – това са част от въпросите, които провокира филма „Авторското право: И ти си автор! Можеш да спечелиш от това!“. Късометражната лента е реализирана от Сдружение за защита на легалното разпространение на програми ТеРаПро като част от проекта #EYEProject.

Главните роли са поверени на Християна Стоименова и Иван Дерменджиев, а идейната спойка между сцените, показващи изкуството като ключ към цивилизацията, са интервютата на популярни творци като Велизар Соколов и Борислав Иванчев (дует „Авеню“), фотографът Красена Ангелова и кино продуцентите Борислав и Виктор Чучкови. Своята позиция за работата на продуцента в музикалната индустрия споделя Станислава Армутлиева, председател на Управителния съвет на ПРОФОН.

„Уважението към това, което другите създават, е едно от най-важните неща, на които учим децата си. Най-малкото, защото всяко дете един ден може да се събуди творец.“, казва Армутлиева. „То може да стане певец, актьор, фотограф, оператор, режисьор – вие довършете списъка. Повечето деца имат такива пориви и трябва да осъзнаят, че резултатът от този порив винаги е творба. И тази творба е олицетворението на това, което ние, с едно по-сложно име, наричаме «интелектуална собственост“., обяснява тя.

Като един от създателите на ПРОФОН - дружеството за колективно управление на сродните права в музиката, г-жа Армутлиева е категорична: основният проблем с интелектуалната собственост у нас е в масовото схващане, че щом един продукт е нематериален, то той по подразбиране се ползва безплатно. „Ако ти откраднат химикалката може да се окаже по-голяма драма, отколкото ако ти откраднат песента.“, отбелязва тя.

Филмът „Авторското право: И ти си автор! Можеш да спечелиш от това!“ е съзаден с подкрепата на Службата на Европейския съюз на интелектуалната собственост (EUIPO), а основен партньор в публичната му комуниакция е Асоциация на българските музикални продуценти (БАМП).

Вижте филма ТУК.