Новини

Европейският парламент прие Директивата за авторското право в единен цифров пазар с 348 гласа "за" срещу 274 “против“

След пет години законодателни усилия на всички компетентни институции в ЕС, поредица драматични преговори и подкрепата на цялата креативна общност в Европа, Директивата за авторското право в дигитална среда бе приета oт Европейския парламент с гласовете на 348 евродепутати.

Франсис Муур, Главен изпълнителен директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI), коментира в тази връзка: “Благодарим на законодателите за усилията им да придвижат в една много трудна среда приемането на Директива, която има съществени последици за цялата творческа общност в Европа. Този първи по рода си законодателен акт в ЕС потвърждава факта, че платформите, които качват съдържание, генерирано от потребителите, осъществяват на практика акт на съобщаване до публиката. Съгласно закона, този вид използване на творческо съдържание предполага предварително получаване на разрешение от правоносителите или блокиране на достъпа до съдържание без уредени права. Директивата предвижда и възможност платформите да свалят нерегламентираното съдържание, което е важна стъпка напред.“

„Сега гледаме към фазата на транспониране на Директивата в националните законодателства на страните-членки, като ще работим с техните правителства за хармонизирането на националната правна рамка по места по най-добрият възможен начин, в пълно съответствие с основните принципи на европейското и световното право в тази сфера“, добави още Муур.