Медии

 

 

Музиката е неразделна част от радиото и телевизията. Тя е мощен инструмент, с който всяка медия би могла да изгради лоялност към бранда и емоционална връзка с аудиторията си. В телевизията именно звукът оформя идентичността на програмата, подсказва недвусмислено за съдържанието й и приковава вниманието на зрителя към екрана. Правилната селекция от хитове превръща една станция в любима и тя задава ритъма на всеки момент от деня.

За да може една медия да излъчва легално музика в ефир или в интернет, е необходимо да получи лиценз от ПРОФОН. Сключвайки договор с нас, медията остойностява труда на артистите и ги стимулира да създават нови и още по-вдъхновяващи проекти.

Изискването за лицензиране на използваната музика в медиите е законово и цели да изгради цивилизована среда за развитие на българските творци. Придобивайки такъв лиценз от нас, се превръщате в съмишленик на каузата ни за стойността на музиката, която е не просто хоби, а и препитание за огромен кръг от хора.

Дължимото възнаграждение се изчислява въз основа на тарифите на дружеството и определените в тях отстъпки. Лицензираното излъчване на звукозаписи в електронните или интернет медии зависи от процента на музика в ефира им и територията на излъчване.

1

Радиостанции

Обликът на една радиостанция се определя от музиката, която звучи в ефира ѝ. Независимо дали е поп, рок, джаз, R'n'B, или друг жанр, именно музиката гради облика на радиото и е неразривно свързана с него.  

ПОВЕЧЕ

Телевизия

Музиката играе важна роля в телевизионните програми, допринасяйки за атмосферата, характера и съдържанието им. Понякога музиката дори заема централно място в телевизионното предаване.

ПОВЕЧЕ

Уебкастинг

Уебкастинг е излъчването на видео и/или аудио през интернет към много слушатели/зрители едновременно. Според проучване на НСИ за 2018 г. към момента над 72% от домакинствата в България разполагат с интернет връзка. Повече от половината анкетирани лица между 16 и 74 години ползват интернет предимно за слушане на музика и гледане на видео и телевизия.

ПОВЕЧЕ

Телеком оператори

По официални данни близо 2 милиона души в България са клиенти на фирми за доставка на телевизия. Музиката е неделима част от радиото и телевизията и добавя стойност към програмите им. Ето защо е необходимо операторите, осъществяващи препредаване на радио и телевизионно съдържание чрез кабел, сателит, IPTV и др., да сключат договор за вторично използване на съдържание.

ПОВЕЧЕ