Новини

Годишен доклад за световната музикална индустрия – 20% ръст на стрийминга през 2020 г.

23 март '21

7.4% е глобалният ръст на музикалния пазар през 2020 година, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Данните са от последния годишен доклад на IFPI за 2020-та и показват шеста поредна година на растеж. Общите приходи на индустрията през изминалите 12 месеца са достигнали 21.6 милиарда щатски долара.

Основен двигател за ръста на приходите през 2020 г. отново са дигиталните излъчвания, или така нареченият стрийминг, и най-вече неговата платена абонаментна форма, където е налице скок с +18.5%, спрямо предходната година. В края на 2020 г. потребителите на стрийминг услуги с платен абонамент по целия свят са вече над 443 милиона. Общите приходи от услугата (с абонамент и подкрепени от реклами) отбелязват общ ръст от +19.9% и достигат сумата от 13.4 милиарда щатски долара. Стриймингът се оказва с най-значителен дял от общите глобални приходи на индустрията за годината – цели 62.1%. Активното дигитално потребление компенсира в значителна степен спада при приходите от други форми на използване като продажбата на физически носители (с редукция от -4.7%) и приходите от колективно управление на права, (които в годината на COVID 19 и периодичния локдаун се сви със значителните  -10.1% в световен мащаб).

На този фон, България е част от световната тенденция за ръст на приходите от стрийминг услуги. “Страната ни има своята традиционна страница в IFPI Global Music Report 2021“, отбеляза изпълнителният директор на БАМП Ина Килева. „С годишни приходи в общ размер от 8.4 милиона щатски долара обаче, нашият музикален пазар заема едва 57 място в глобалната класация между 70-те пазара, наблюдавани от световната организация на звукозаписния бизнес.”

„Все пак и ние сме част от глобалната тенденция за нарастване на приходите спрямо предходната година (общият ръст у нас е +12.6%), въпреки пандемията и драстичната промяна, която социалната изолация наложи по отношение достъпа до музика. Физическите продажби, приходите от колективно управление и синхронизационните сделки претърпяха спад, но стриймингът запази своите лидерски позиции като се увеличи с цели +47.7% и успя частично да компенсира загубите. Оцеляха тези, които активно дигитализираха своя репертоар.“, допълни още Килева.

Дългогодишната работа на звукозаписните компании в дигитална среда и инвестициите в нови технологии и формати спомогнаха за цифровизирането на музикалната индустрия, което й помогна да е устойчив бизнес дори в извънредните условия на пандемията през 2020-та.

В една година на предизвикателства, звукозаписните компании продължиха да си партнират активно с артистите и да ги подкрепят в създаването на нови песни, проекти и записи. Музикалният сектор оцеля и дори отбеляза ръст благодарение на иновациите и инвестициите в нови форми на комуникация с многобройните музикални фенове по целия свят.

Главният изпълнителен директор на IFPI, Франсес Муур, заяви при онлайн представянето на доклада: „За шеста поредна година музикалната индустрия се радва на растеж в глобален план. Това е резултат от непрекъснатите инвестиции на компаниите в създаване на нова музика и в подкрепа на артистите, и търсенето на нови, иновативни форми за общуване между артисти и фенове, посредством различните легални дигитални платформи и услуги.“

 „Експанзията на музикалния бизнес по целия свят като географско и културно присъствие, дори в трудна и необичайна година като 2020-та, доказва че музиката повече от всякога свързва хората и носи надежда за промяна.“, подчерта Муур.

Източник: IFPI