Новини

Седма поредна година пазарен ръст в музикалната индустрия

30 март '22

Резултатите сочат, че пазарът бележи растеж за седма поредна година, и то с +18.5%. Общите приходи възлизат на $25.9 милиарда, в сравнение с $21.6 милиарда от предходната година.

По данни на БАМП, развитието у нас е със сходен характер, като общите приходи за 2021 г. са нараснали с +18.6% спрямо 2020 г., а сумата, генерирана от музикалния бизнес в България, е $10.3 милиона.

В международен план се наблюдава +16.1% ръст в глобалните приходи от продажбата на музика на физически носители, за разлика от 2020 г., когато същите продажби спадат с -4.7%.  Продължаваме да ставаме свидетели и на категоричното положително развитие на платения стрийминг, който достига до 65%-ов дял от глобалните приходи в индустрията.

Списъкът с десетте държави с най-голям музикален пазар остава почти непроменен, като първа позиция заема САЩ, а десета – Италия, която измества Холандия.

По традиция в отчета присъстват и трите големи класации на IFPI – Глобален артистГлобален дигитален сингъл и Глобален албум във всички формати. През 2021 г. последната категория се сдобива с подкатегорията Най-продаван винилов албум в света – нововъведение, дължащо се на завишения интерес към грамофонни плочи. Имената на тримата големи победители бяха обявени в началото на март, когато корейската бой банда BTS и канадският певец The Weeknd получиха съответните престижни признания - Глобален артист и Глобален дигитален сингъл за втора поредна година, a дългоочакваното заглавие на Adele 30 се превърна в Глобален албум във всички форматиНай-продаван албум, както и Най-продаван винилов албум.

По думи на изпълнителния директор на IFPI Франсис Муур, днешният музикален пазар е най-конкурентноспособният досега и расте с около 60 000 качени в една платформа песни на ден.
Тази посока на развитие предвижда големите промени и високите резултати, на които се натъкваме с всеки изминал ден. Затвърждавайки силата и значимостта си, музикалната индустрия расте безкомпромисно и точно това е една от причините да се отнасяме отговорно спрямо случващото се на творческия терен.