Новини

Когато приходите от концерти намаляват, може ли инвестициите от фенове да се окажат новия приходен поток за артистите

20 март '20

През следващите седмици и/ или евентуално месеци, приходите от концерти ще спадат в резултат на продължаващите затваряния на такъв вид събития, заради мерките наложени в редица страни срещу превенция от коронавируса. На артистите ще им се наложи да направят всичко възможно, за да увеличат доходите си.

Алтернативните потоци от приходи, от които артистите могат да получават доходи, включват очевидни такива, като продажба на различни видове мърч – тениски, шапки, блузи и други, а защо не и виртуални концерти на живо, но може ли инвестициите от фенове да бъдат допълнително решение?

Съществува платформа за финансиране на артисти, наречена Corite, базираната в Швеция. Чрез нея, феновете могат да инвестират в музика, получавайки последваща парична сума, като процент от приходите от слушанията в Spotify и Apple Music.

Миналата година, пред списание „Rolling Stone“, съоснователят и изпълнителният директор на Corite Матиас Тенглад прогнозира „радикална промяна“ в начина на финансиране на музиката. Поради това как функционират дадени компании, например Songbook във Великобритания и Global Rockstar в Австралия.

Днес, когато светът на музикалния бизнес се нуждае от положителни новини, Global Rockstar обяви, че са осигурили ново финансиране в размер на 1.5 млн. евро от Swiss Estus AG.

Компанията планира да увеличи присъствието си в Европа и да разшири екипа си във Виена „с акцент върху технологиите и оптимизация на продуктите“.

Global Rockstar дава възможност на феновете да станат „акционери“ на нови хитови песни. В замяна те получават приходи от стрийминг и радио излъчвания, през следващите 70 години.

Според Global Rockstar, нейните приоритети за следващите месеци са „ефективност на процесите, потребителско изживяване, придобиване на нови артисти и разширяване на мрежата от хитови продуценти“.

В допълнение, според съобщението публикувано от компанията, най-важната цел за тази година е песните, копродуцирани на globalrockstar.com, да се превърнат в световни хитове, което може да се постигне „чрез значително подсилване на производството и маркетинга ".

Основателят на Global Rockstar Кристоф Щрауб заяви: „След почти 30 години в музикалния бизнес, за мен е особено важно музикантите да получават финансова подкрепа и честни договори, без ограничения на свободата им.“

„С Global Rockstar искаме да създадем дигитален музикален лейбъл, да променим коренно традиционната музикална индустрия, за благото на артистите, като същевременно с това дадем възможност на феновете да станат, част от тяхната любима песен.“

„С инвестицията на новия ни акционер Estus AG можем да превърнем Global Rockstar в истински световен играч.“