Новини

Музика на работното място за физическо и психическо здраве

UK Music, най-голямата организация, представляваща общите интереси на музикалната индустрия във Великобритания (изпълнители, композитори, текстописци, звукозаписни лейбъли, издатели, мениджъри, музикални продуценти и дружества за колективно управление), както и Националната опера на Англия се обявиха в подкрепа на предстоящата кампания „Седмица на музиката на работното място“.

Неин инициатор е ученият и автор д-р Джулия Джоунс и е насочена към насърчаването на работодателите да позволяват на служителите си да слушат музика по време на работа с цел повишаване качеството на живот и продуктивността. Кампанията ще се проведе в Обединеното кралство между 25 ноември и 1 декември тази година. Според организаторите на кампанията проблемите, свързани със стреса и хроничното безпокойство на работното място, костват милиарди лири загуби на британската икономика всяка година. Над 15 милиона работни дни биват пропуснати на Острова заради заболявания, породени от професионално натоварване.

Правейки проучвания за книгата си „Музикалната диета“, д-р Джоунс наблюдава силното влияние на музиката върху физическото и менталното здраве, особено при болните от деменция. Още от началото на 90-те години тя изследва неврохимическите реакции при слушане на музика и в книгата си разгръща именно тази тема.

Източник: musicweek.com