Новини

Музиката дава различен ритъм на всяко сърце

08 юни '20

Според ново проучване, две сърца могат да реагират много различно на едно и също музикално произведение.


Изследването разкрива, че музиката задейства специални ефекти в човешкото тяло и влияе директно върху сърдечния ритъм, което е жизненоважна първа стъпка към разработването на персонализирани „музикални рецептори“ за често срещани сърдечни заболявания.
Професор Илейн Чеу от Френския национален център за научни изследвания (CNRS) обобщава същността на изследването: „Ние измерваме времето, необходимо за възстановяване на сърдечен пулс. Скоростта влияе на това време за възстановяване, така че запазвайки темпото постоянно, можем да оценим електрическите импулси въз основа на емоционалният отговор на музиката. Нас ни интересува времето за възстановяване на пулса, а не сърдечната честота, защото тя се свързва с електрическата стабилност и чувствителността към опасни нарушения на сърдечния ритъм. При някои хора животозастрашаващите нарушения на сърдечния ритъм могат да предизвикат стрес. Използвайки музика, можем да проучим чрез по-ниско рисков начин как стресът променя този период на възстановяване."
Новото проучване използва различна стратегия, като изследва трима пациенти с лека сърдечна недостатъчност, които имат пейсмейкър, като ги поставя в ситуация да слушат на живо изпълнение на пиано, което включва творби от Фредерик Шопен и композитора Джонатан Бергер. Тъй като всички участници са с пейсмейкър, скоростта на сърцебиене може да бъде постоянна по време на изпълнението. Изследователите измерват електрическата активност на сърцето директно от данните на пейсмейкъра преди и след 24 различни части от произведенията. Данните от експеримента показват резки промени в темпото, обема или ритъма на сърдечната дейност.
Времето за възстановяване на нормалния сърдечен ритъм е свързано с електрическата стабилност и чувствителност и може да помогне в откриването на сърдечни проблеми.

Повече за това как музиката въздейства на Вашето сърце може да разберете във видеото тук.