Новини

Музиката помага да поддържаме сърдечно-съдовата ни система в тон

Музиката има способността да ни въздейства успокояващо, да ни зарежда с енергия и да направи работния ден да изглежда по-кратък.

Ново проучване добавя и сърдечно-съдовото здраве към списъка на потенциалните ползи на музиката, което предполага, че може директно да предизвика физиологични промени, които модулират кръвното налягане, сърдечната честота и дишането.

"Музиката предизвиква непрекъсната, динамична и до известна степен предвидима промяна в сърдечно-съдовата система", казва Лучано Бернарди, професор по медицина в Университета в Павия, Италия, водещ автор на статията, публикувана в списанието „Circulation“. Според него разбирането на механизмите за това как музиката влияе на нашата физиология може да доведе до потенциални нови терапии за инсулт и други здравословни състояния.

Бернарди и неговите колеги са установили, че сърдечно-съдовата и дихателната системи отразяват музикалното темпо. За да разширят тази теория, те включват в изследване 24 доброволци - половината опитни певци, останалата част без музикално обучение.

Докато участниците слушат пет произволни селекции на Бетовен, Бах, Пучини и други класически артисти, както и двуминутен сегмент на мълчание, мониторите записват физиологичните сигнали. Изследователите откриват, че музиката довежда до пропорционално свиване на кръвоносните съдове и повишаване на кръвното налягане, сърдечната честота и дишането. Екипът открива също, че „богатите“ музикални фрази, с дължина около 10 секунди, като онези ритми от известни арии на Верди, предизвикват сърдечната честота и други части на сърдечно-съдовата система да се синхронизират с музиката.