Новини

ПРОФОН подкрепя инициативата на МУЗИКАУТОР за популяризиране на българската музика

Кампанията "Обичам българската музика" цели законодателни промени, с които да се насърчи популяризирането на българската музика чрез въвеждането на квота в медиите.

Предложението на инициативния комитет идва след внимателен анализ на национално представително проучване, проведено в края на 2019 г. сред населението над 15-годишна възраст, което е изготвено от Агенция „Алфа Рисърч“ по заявка на организацията за управление на авторски права Музикаутор. Според данните на допитването 72% от българските граждани изразяват желание в медиите да звучат повече песни, изпълнявани на български език. 43% от анкетираните споделят, че най-много обичат да слушат именно българска музика. Противно на тази статистика, не повече от 20% от музиката в ефира на медиите е българска. Според Ясен Козев, председател на Управителния съвет на Музикаутор това е сериозно несъответствие между интереса на хората и действителността, което налага стартирането на законодателни промени и създаването на квота.
Резултатите от изследването показват, че медиите са каналът, от който аудиторията научава за български музиканти и техните нови произведения (над 62%), следвани от приятели и познати (19%), общности в социалните мрежи (16%). Съвсем малък едноцифрен е делът на онези, които научават за българска музика от посещения на клубни концерти.
Водени от международните практики, че подобни квоти съществуват в редица европейски страни и след отчитане на резултатите от проучването, експертите от "Музикаутор" са изготвили предложение за въвеждане на квоти чрез промени в Закона за радиото и телевизията. В тях е заложено поне една трета от музикалното съдържание, извън филми, спорт, новини и реклами, да е българско. Освен това поне половината от българската музика с текст трябва да бъде с текст на български език. Предложените промени предвиждат българската музика да звучи във времевия диапазон между 6.00 ч. и 22.00 ч., а на Съвета за електронни медии се възлага да следи за спазването на квотата.
В рамките на кампаниятастартира онлайн петиция „За повече българска музика в ефира“, която може да подпишете ТУК.

ПРОФОН подкрепя кампанията "Обичам българската музика". Включването в тази инициатива е доказателство, че дружество за колективно управление на сродни права в музиката не е безразлично към желанието на аудиторията и възприема като своя обществена мисия популяризирането на българската музика. Приканяме всички наши членове да подпишат петицията!