Новини

ПРОФОН: Търговските обекти трябва да имат лиценз, за да пускат музика

26 октомври '18

С промените в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) се децентрализира контролът в публично изпълнение – досега само 5 служители от Министерство на културата бяха ангажирани с проверките на над 100 000 търговски обекта в страната, а от началото на 2019 г общински инспектори ще следят за уредени права за музиката в ресторанти, хотели, кафенета и т.н. Глобата за нерегламентирано ползване на музика е от 2000 до 10 000 лв. Как става уреждането на авторски и сродни права и кой ще следи за това? Вижте какво сподели София Щерева, изпълнителен директор на ПРОФОН пред Economy.bg.

Г-жо Щерева, ПРОФОН провежда съвместна кампания с МУЗИКАУТОР за обучения на общинските инспектори в цялата страна. Кои са основните моменти, застъпени по време на обучението? Каква е целта на кампанията?

Обученията са следствие от последните промени в Закона за авторското право и сродните му права, според които от началото на 2019 г контролът за публично изпълнение на музика се децентрализира. Какво значи това на разбираем за широката публика език? До сега петима служителите от Министерство на културата отговаряха за над 100 000 обекта на територията на цялата страна и беше практически невъзможно да обхванат пазара. От януари общинските инспектори, които проверяват един ресторант или хотел дали отговаря на условията за пожарна безопасност, ще следят дали собствениците им са уредили, съответно с ПРОФОН сродните права, и с МУЗИКАУТОР авторските права за използваните звукозаписи.

Стартирахме със семинари във Варна и Велинград и в рамките на всеки от тях потенциалните ни партньори получиха най-важното – информация на тема как и защо бизнеса трябва да лицензира музиката, която му носи добавена стойност. Първата и най-важна стъпка към ефективността на тази кампания е осъзнаването на ползата от сключването на договор с дружество като ПРОФОН. Изключително трудно ни е на малък пазар без традиции в интелектуалната собственост като българския да популяризираме схващането, че музиката помага на бизнеса и създава емоционален контекст за потребителите на различни видове услуги. Все повече компании в световен мащаб отчитат музиката като ключов фактор за скока на продажбите си, заедно с правилния избор на светлината и ароматите в помещението.

Кои са най-често задаваните въпроси по време на семинарите?

Един от основните въпроси касае заблудата, че когато платиш таксата си за кабелна телевизия, значи си уредил и правата за музиката, която върви от приемника в хотелската стая, или звучи в лобито. Лично право на всеки от нас е да слуша музика у дома и сред приятели по радиото или на CD, но когато музиката звучи в търговски обект, който продава услуга, то тогава правата не могат да бъдат уредени с платен абонамент към доставчик, или чрез закупуването на определен носител, какъвто е дискът на любимия ви изпълнител. В кампанията ни с МУЗИКАУТОР се опитваме да разясним, че музиката въздейства на клиентите, кара го да прекарат повече време в едно място и ги обвързва емоционално с даден бранд. Ето защо собствениците на ресторанти, барове, дискотеки, които печелят пряко от музиката в техния бизнес, трябва да имат отношение към творческия продукт и да заплащат за неговите права.

Вижте цялото интервю ТУК.