Новини

Виртуалната реалност е новата локация на музикалните събития

28 октомври '20

На 30 септември феновете на музиката по цял свят сложиха слушалки за виртуална реалност (VR), за да присъстват на концерт на Steve Aoki, като аватари в мечтания, триизмерен градски пейзаж на виртуалната реалност, изпълнен с небесни сгради, неонови цветни дървета и левитираща сцена. Billboard съобщават, че събитието е продуцирано от Supersphere, компанията за VR събития, която е правила концерти за артисти като Billie Eilish и Paul McCartney през последните пет години. Основателят на компанията Лукас Уилсън отбелязва различното точно в това събитие :

„Това е първият път, когато бях на шоу [VR], където видях хора, които в реалния свят очевидно танцуват: Ръцете им летяха; те се движеха наоколо“, казва Уилсън. „Един аватар дойде до мен и ние танцувахме заедно във виртуалното пространство.“

Излъчен от притежаваната от Facebook платформа Oculus Venues за VR развлечения, това е и първият концерт, в който се използва ArcRunner: нова платформа, която позволява на артистите и техните творчески екипи да създават персонализирани пространства за изпълнение на VR, придавайки мащаб и ефективност . Aoki създава чисто нова среда за своя сет, но ArcRunner може да се използва и за възпроизвеждане на физическата постановка на артиста на сцената и дори за изпълнение в цифрова реплика на съществуващо реално музикално място. По време на всяко представление, отговарящите за осветлението, визуалните художници, аудио инженерите и членове на екипа, могат да използват ArcRunner, за да управляват виртуалната сцена в реално време, точно както биха направили на реално шоу.

Очакванията на феновете продължават да вдигат летвата за виртуални събития. На фона на пандемията на коронавируса, музикалната индустрия търси нови начини да направи тези концерти възможно най-завладяващи. С платформи като ArcRunner, които обещават да направят VR преживяванията по-постижими от всякога, може ли музикалната концертна индустрия да се прехвърли във VR средата завинаги?