Новини

София Щерева, изпълнителен директор на ПРОФОН: Цената на глобата не е цената на лицензирането.

20 октомври '20

По смисъла на закона за авторското право, музиката в салоните за красота се явява „публично изпълнение“ и подлежи на лицензиране, стана ясно от думите на София Щерева, изпълнителен директор на ПРОФОН, пред Btv

Още през август Министерство на културата започна проверки на търговските обекти, озвучавани с музика, за която трябва да бъдат уредени авторските и сродните права.

"Вече е известно, че глобите са доста сериозни за нелицензирани права. Цената на глобата не е цената на лицензирането", обяснява г-жа Щерева..

Тя посочи, че идеята не е да се налагат наказания, а да се даде повече информация, защото става дума за около 50 лв. на година. В този смисъл ПРОФОН стартира информационни кампании „МУЗИКАТА е част от Красотата“ и „МУЗИКАТА е част от Здравето“ за повишаване на обществената осведоменост, по отношение на легалното използване на музика, предназначена за озвучаване във фризьорски салони, бръснарници, козметични салони, центрове за красота, фитнес и спортни зали, аеробика, каланетика, йога и др. подобни клубове, танцови училища и школи, студия за рехабилитационни услуги

ПРОФОН и Музикаутор имат общ онлайн портал, в който всеки ползвател може да подаде заявка за уреждане на авторските и сродните права при публично изпълнение на музика. В портала MusicPro всеки собственик може да лицензира обекта си, а таксата ще се определя от квадратурата.

Повече по темата вижте в репортажа на БТВ